Ökning av kikhosta

Antalet fall av kikhosta har ökat de senaste månaderna och kikhosta cirkulerar nu i samhället på samma nivåer som före perioden med pandemirestriktioner.

Folkhälsomyndigheten meddelar att antalet fall av kikhosta har ökat de senaste månaderna, och man ser också flera fall bland spädbarn. Även i Skåne ser vi denna ökning. Av de fall som rapporterats hittills är högst andel bland vuxna följt av 10-14-åringar och spädbarn. Ökad förekomst av kikhosta brukar ses vart tredje till vart femte år.

Åren under pandemin med ovanligt låg spridning av kikhosta kan ha gett förutsättningar för att fler i befolkningen nu är mottagliga för kikhosta. Spädbarn löper störst risk för allvarlig sjukdom och det är viktigt att vården är uppmärksam på kikhosta för att skydda spädbarnen. De flesta barn som insjuknar med kikhosta och är yngre än tre månader behöver sjukhusvård.

Det är viktigt att vaccinationer till spädbarn ges i tid, och gravida rekommenderas att vaccinera sig mot kikhosta. Särskilt viktigt är att spädbarn och gravida i slutet av graviditeten samt individer med koppling till spädbarn som har symptom provtas och får bedömning angående tidig behandling.